Pehmoisia kohtaamisia

Eläimet

Tilan eläimet

sari_ja_alpakat

ALPAKAT

Febe, pieni

Lauman nuorin "rasavilli"

Vuorenpään Febe

Syntymäaika 17.6.2021
Isä: Petteri
Äiti: Hyvänmielen Fanny

Feben OLEMISEN VIISAUS:

”Ilon loikilla, kerron olevani onnellinen”

carlos

Luotto alpakkalähetti

Enkelikartanon Carlos

Syntymäaika 31.5.2015
Isä: Mayu Ewok
Äiti: Came

Carloksen OLEMISEN VIISAUS:

”Tarkkailemalla ympäristöä, pysyn valppaana.”

Utelias kaunokainen

HyvänMielen Fanny

Syntymäaika 22.9.2017
Isä: Ylitalon Morrison
Äiti: Fiona

Fannyn OLEMISEN VIISAUS: 

”Turvallisuus löytyy vanhempia kunnioittamalla ja järjestystä noudattaen”

Lauman lempein ja vanhin

Ylitalon Chanel

Syntymäaika 5.9.2012
Isä: Lima Milton
Äiti: AoS Beverly, ”Came”

Chanelin OLEMISEN VIISAUS:

”Pienten vasojen ohjaus ja opetus, kuuluu koko laumalle.”

Sulo

Lauman kesyin ja johtajaksi pyrkivä

Vuorenpään Chulo, "Sulo"

Syntymäaika 10.6.2019
Isä: Ali-Ollin Veeti de la Fuente
Äiti: Ylitalon Chanel

Sulon OLEMISEN VIISAUS:

”Hipaisemalla turpavilloilla, tervehdin luotettavaa tulijaa.”

sisu, pieni

Lauman lupaava uusi tulokas

Vuorenpään SISU

Syntymäaika 18.8.2023

Isä: Alpakkavillan Eewald
Äiti: Ylitalon Chanel

Sisun OLEMISEN VIISAUS:

”Uteliaalla elämänasenteella, kohtaan mieluisia yllätyksiä.”

milli_ja_pojat

VUOHET

Vuohien lempeä johtajapukki

Hyvänmielen Badi

Afrikkalainen kääpiövuohi
Syntymäaika 17.4.2018

Hieman arka, mutta luotettava äiti

sade

Afrikkalainen kääpiövuohi
Syntymäaika 3/2021

Lauman koheltaja

Kotipihaton Cashmir "Kassu"

Afrikkalainen kääpiövuohi
Syntymäaika 17.5.2016

milli,PIENI

Kiltti ja kaikkien lemmikki

Milli

Afrikkalainen kääpiövuohi
Syntymäaika 1.4.2015

Kevään 2024 kilit

Loitsu ja Usva

Afrikkalainen kääpiövuohi
Syntymäaika 9.5.2024

Loitsu on pukki ja Usva kuttu.

Molemmat ovat myynnissä! Luovutus elokuun puolella.

Rohkea, utelias ja ketterä kuin orava

Pilvi

Afrikkalainen kääpiövuohi
Syntymäaika 3/2021

Rohkea ja utelias

Meija

Afrikkalainen kääpiövuohi
Syntymäaika 3/2023

becky

Hieman arka, mutta kaunis

Becky

Afrikkalainen kääpiövuohi
Syntymäaika 3/2023

nekku,pieni2

KANIT

papu, pieni

Suloisen siliteltävä poikakani

PAPU

Syntymäaika 11.4.2023

kukka, pieni

Hieman arka tyttökani

kukka

Syntymäaika 11.4.2023

kanit_pakattu

Isot ja pehmeät kanisisarukset

Helmileena Ja Orvokki

Syntymäaika 30.4.2020

IMG_20210611_080902

KISSAT

rölli,pieni

Tallikissa

rÖLLI

Syntymäaika 20.8.2020

juffi (1)PIENI

Tallikissa

Juffi

Syntymäaika 20.8.2020

Alpakka Kaveriksi ?

Tarjoamme teille mahdollisuuden hankkia itsellenne tai ystävällenne lahjaksi tai omaksi iloksi oman AlpakkaKaveri-paketin. AlpakkaKaveriajasta solmitaan sopimus, jolla sitoudutaan valittuun pakettiin ja sen ehtoihin.

AlpakkaKaveri-paketteja kehitetään erilaisia. Tällä hetkellä on saatavissa ”AlpakkaKaveri Lahjana” ja ”AlpakkaKaverin Villan Taika” -paketit.

Tilaukset tapahtuvat sähköpostitse, info@merikeinu.fi

Maksun voi valita kertamaksuna tai kuukausimaksuna. 

Kaikki AlpakkaKaveri-paketit pitävät sisällään:

  • Alpakkakaverus sinetin eli todistuksen yhteisestä kaveriajasta. Todistus saadaan kaverusajan jälkeen.
  • Kaverusajan terveiset postitse tai videona, 1-4 kertaa vuoden aikana.
  • Yllätyksen kaverusajan aikana.

 

1. Juhli syntymäpäiviä, häitä, kihlajaisia kaverialpakan kanssa

AlpakkaKaveri lahjana3 kk kaverusaika – 90€

Paketin voi ostaa lahjaksi eläimistä pitävälle läheiselle tai ystävälle. Jäsenyys alkaa sovitusta päivästä, mahdollisesta juhlapäivästä. Sovittuna päivänä toimitetaan Alpakkakaverus-kortti juhlitulle tai vaihtoehtoisesti voidaan varata tilalle käynti kahdelle henkilölle (lisähenkilöistä menee maksu), missä yllätys paljastetaan juhlitulle. Käynti varataan etukäteen.

  • 3 kk kaverusajalla valitsemaasi kaverialpakkaa pääsee tervehtimään tilalla yhteensä 2 x (mahdollinen syntymäpäivän käynti ja toinen lisäkäynti tai kaksi käyntiä lahjana). Kuukaudet, jolloin käynnit toteutuvat, voidaan valita.
  • + kaikkiin paketteihin kuuluvat sisällöt

 

2. Villan taikaa – ihan ikioman alpakkakaverin villatuote juuri sinulle!

AlpakkaKaverin villapaketti12 kk kaverusaika – 300 €

Paketti sopii käsityöläisille, jotka arvostavat alpakan villan ominaisuuksia tai henkilöille, jotka harkitsevat alpakan hankkimista tai haluavat siitä enemmän tietoa. 

  • 12 kk kaverusajalla pääset tervehtimään villakaveria, jonka villatuotteen haluat itsellesi, kahdesti.
  • Osallistuminen alpakanvillan putsaustalkoisiin tai villapäiviin on maksutonta.
  • Halutessaan voi liittyä Merikeinun Alpakoiden alpakkayhteisöön (vielä rakenteilla, toukokuun aikana tulee enemmän tietoa!).
  • Saat alpakkakaverin villaa joko raakavillana 500 g tai kehrättyä lankaa 200 g tai valmiin neulotun tuotteen vaihtoehdoista: lapaset/sukat/kämmekkäät. Villalanka saadaan aina seuraavasta erästä, jos tilalle ei sillä hetkellä ole lankoja valmiina. 
  • + kaikkiin paketteihin kuuluvat sisällöt

Eläimet hyvinvoinnin kivijalkana

Eläinten ja luonnon hyvinvointivaikutukset ovat tutkitusti merkittäviä ja haluamme tilallamme tarjota palveluissamme hyvinvointia ihmisille. Eläimet ovat hyvinvoinnin kivijalkana palveluissamme luontoelämysten rinnalla.  Alpakkaelämysten lisäksi eläinavusteisessa hyvinvointi-, virkistys- sekä tyhy-toiminnassa hyödynnämme avaraa pihapiiriämme, lähimetsää laavuineen sekä ympäröivää luontoa laajemmin. 

Tilan eläimet pystyvät toimimaan ihmisten kanssa eikä niitä tarvitse pelätä. Eläinten kasvatustyötä Merikeinussa on tehty viitisen vuotta. Kasvatus perustuu siihen, että kasvatettavat eläimet pystyvät toimimaan ihmisten kanssa ja niihin pystytään luottamaan. Lajikohtaiset erityispiirteet huomioidaan toiminnassa ja eläinten turhaa stressiä pyritään välttämään tekemisissä. Kaikki tilalla tapahtuva tekeminen on eläimille helpompaa kuin oman lauman luota poistumiset. Sekä alpakka että vuohi on laumaeläin ja ne tarvitsevat oman lauman edustajia lähelle. Toiset enemmän kuin toiset, yksilöllisiä eroja löytyy myös eläimistä.

Asukit ja ympäristö

Alpakka oli meille vielä vieras otus vuonna 2015. Kun pohdimme tilan tulevaisuutta 2016, isäntä ehdotti emännälle alpakoiden hankkimista ja siitä suunnitelma lähti etenemään. Vuonna 2018 aloitimme jo tilan pihaton rakennustyöt.

Tällä hetkellä tilallamme asuu vakituisesti kuusi alpakkaa (joista yksi on kesän 2023 vasa) ja kahdeksan afrikkalaista kääpiövuohta. Lisäksi käytämme eläinavusteisen työn apuna kaneja. Kissat toimivat tallikissan roolissa ja liikkuvat omia teitään ja aikojaan pihapiirissä. 

Eläimillä ja luonnolla on selkeästi omaankin hyvinvointiin merkittävä vaikutus. Huolimatta päivän kiireistä ja hankalista työtehtävistä, päivän päätteeksi hakeutuu aina hetkeksi pihattoon katselemaan alpakoita ja rapsuttamaan vuohia, mikä laskee heti stressitasoa.  

Alpakoiden elämisen ja olemisen rentous on paljon inka-kulttuurin ideologiaa, missä kaikki valo ja ilo palvelee elämää. Rennolla elämänotteella pääsee energia virtaamaan sisään, jolloin ihmisen (ja alpakan) sisäinen valo pääsee esille. Valo symbolisoi rakkautta luontoon, eläimiin ja itseen.  

Alpakoiden arjen olemisen viisauksiin kuuluukin riittävän usein toteutuneet lepotauot, minkä avulla onnistuu stressitön elämänkulku. Meidän ihmisten olisikin hyvä muistaa tämä omassa arjessamme. 

Jokaisen alpakan esittelykuvassa, on samalla myös juuri esittelyssä olevan alpakan oma ”arjen olemisen viisaus”. 

alpakoista hiukan enemmän

Etelä-Amerikan Andien vuoristoseutu on ollut harvinaisten ja arvokkaiden alpakoiden kotipaikka vuosituhansien ajan. Inka sivilisaatio kasvatti ja jalosti alpakoita jo yli 5000 vuotta sitten, kutsuen niiden villaa ”Andien kullaksi”, jota vain ylhäisimmät sivilisaation jäsenet saivat kantaa yllään. 

Inka intiaanit pakenivat alpakoiden kanssa espanjalaisia valloittajia korkealle vuoristoon, ohueen ilman alaan, niin etteivät valloittajat kyenneet niitä sinne seuraamaan. Tätä aluetta kutsutaan Altiplanoksi. 

Tämä lienee yksi syy alpakan kykyyn selviytyä melko ankarissa oloissa, joissa kotoisammat, historialtaan nuoremmat kotieläimet kuten lammas ja lehmä, eivät selviä.

Korkea ilmanala ja karkea maisema mahdollistavat kestävämpien eläinten selviämisen ja sieltä löytyvät juuret tämän päivän alpakoiden geenilinjoille. 

Alpakat jaetaan kahteen rotuun, sureihin ja huacayoihin. Huacaya on tunnetumpi pörröinen alpakka ja sureja koko maailman alpakkapopulaatiosta on vain arviolta 3%-5%. Suomestakin löytyy muutama puolisuri. 

Rodut ovat helppo erottaa toisistaan. Huacayalla on pörröinen villa ja surilla kiiltävä kynämäisesti alaspäin laskeutuva villa. Huacaya alpakka tuottaa keskimäärin 2-3 kiloa villaa vuodessa. Parhaimmat eläimet yltävät jopa viiteen kiloon vuodessa.  

Alpakan hoito

Alpakat ovat rauhallisia ja hiljaisia eläimiä. Ne ovat erittäin laumasidonnaisia ja aina on hyvä olla vähintään kolme eläintä alpakkalaumana. 

Alpakoiden aidan ei tarvitse olla mahdottoman korkea. Aidan tarkoitus on pikemminkin pitää muut eläimet poissa alpakoiden luota. Alpakat kunnioittavat yleensä normaalia lammasaitaa. 

Suomen oloissa alpakka tarvitsee neljäseinäisen suojan. Kesähelteellä alpakan pitäisi päästä varjoon halutessaan. Mukavinta alpakoille on elää pihatto-olosuhteissa, missä ne voivat itse päättää milloin ovat sisällä ja milloin ulkona. Usein alpakat oleilevat siellä, missä niiden ruokaheinätkin ovat.

Alpakat tykkäävät laiduntamisesta ja niille olisi erittäin mieluisaa päästä kesäaikaan laitumelle, mutta ne pitävät myös puista ja metsiköistä sekä piehtaroimisesta hiekassa tai mudassa.

Alpakat syövät kesäkautena pääosin tuoretta heinää ja ruohoa sekä kuivaheinää ja vitamiini- ja kivennäispellettiä. Suikaloidut ohkaiset porkkanasiivut, oksat ja männynhavut sekä horsmat ja muut kasvit ovat alpakoille mieleen. 

Alpakat madoitetaan tarpeen mukaan. Loistilanne kartoitetaan kakasta laboratoriossa säännöllisesti. 

Huacaya-alpakat keritään joka vuosi. Kerinnän tekee ammattikeritsijät ja kerinnän yhteydessä alpakan hampaat lyhennetään tarvittaessa.

Kerinnän yhteydessä leikataan myös alpakan kynnet. Kynsien leikkaus tehdään tarpeen mukaan, noin 2-3 kertaa vuodessa.