Alpakkatilan historiankirjasta: Vuorenpään Mooses ja tapaus Kielo

Sari Ketosara
29.01.2021

Saammeko esitellä yhden Vuorenpään tilan kantavan hahmon, vaikuttajan ja värikkään persoonan historiasta, Vuorenpään Mooseksen. Mooses oli alpakkatilan  nykyisen emännän, Sarin isän äidin isä. Suvun tarinoissa välittyy vielä näin vuosikymmenten jälkeenkin Mooseksen elämänilo ja sydämmellisyys. Mooses oli isoisä, joiden parissa suvun lapset viihtyivät. Hän oli aina valmis leikkiin, jos tilan töiltään vain ehti. Nämä arvot ja tilan sielukkuus ovat säilyneet yli sukupolvien ja toivomme, että pystymme välittämään samaa omassa työssämme tilalla.

Vuorenpään oma ”Eemeli”

Vuorenpään Mooseksen tarina alkaa vuonna 1899, kun talonpoikaisperheeseen syntyy Carl Gustaan ja Annan nuorimmainen poika. Tuohon aikaan tilalla viljeltiin viljaa ja kasvatettiin lehmiä sekä käytettiin hevosia apuna tilan töissä. Mooses oli luonteeltaan vilkas ja iloinen poika, joka ehti tilan touhuissa moneen mukaan. Isoveli ja siskot hoitivat Moosesta usein vanhempien ollessa tilan töissä ja pikku veli ehtikin järjestää monenlaista metkua ja haastetta vanhemmille sisaruksilleen.

”Kielon tapaus”

Mooses livisti usein navettaan tilan parhaiten lypsävän Kielo-lehmän luokse ja yritti lypsää Kielosta maitoa juotavakseen. Kielon tuore maito oli Mooseksen herkkua. Kielo oli leppoisa lehmämamma, eikä yleensä ollut moksiskaan Mooseksen lypsämisyrityksistä. Eräänä kauniina päivänä, muu perhe oli heinätöissä pellolla ja äiti keittiössä tekemässä päivän lounasta. Mooses livisti taas Kielon luokse. Tällä kertaa Mooseksen lypsyotteet olivatkin Kielolle liian rajut ja se päästi kunnon mylväisyn pojan puristaessa utaretta. Mooses lensi pyllylleen lehmän lantakasaan ja Anna-äiti juoksi kiireellä navetan suuntaan.

Kielo ja Kaita Mooseksen ja sisko Hildan seurassa

Äiti löysi Mooseksen lantakasasta kasvot maitoa valuvina nauraa rätkättämässä Kielon vieressä. Äiti passitti nopeasti Mooseksen ulos navetasta ja pesulle vaihtamaan puhtaat vaatteet päällensä. Hän tarkkaili Kieloa ja mietti huolissaan: ”Eihän Kielo koskaan ole tuollaista mylvintää vielä päästänyt”. Käsikopelolla Anna-äiti tutki Kielon utareet. Hän havaitsi nopeasti, että Kielolla oli utaretulehdus ja kiitti mielessään Mooseksen metkua – tulehdus olisi saattanut jäädä huomaamatta ilman pojan puristeluja!

Unelmien alku

Myöhemmin pellon laidalla Mooses istui Pirkko-hevosen kieseillä heinätöissä ja unelmoi. Kiesit liikkuivat hiljaa keinahdellen eteenpäin. Unen ja valvetilan rajamailla, Mooses totesi isälleen: ”Minusta tulee isona Vuorenpään herra ja omistan ainakin 100 lehmää, millä vien kaikille kylän lapsille maitoa oman pullollisen portin pieleen joka aamu. Kielon maito on ihan parasta ja kaikkien lasten tulisi saada maitoa aamusella! ”.

 

Miten Mooseksen elämä sujui tästä eteenpäin, toteutuivatko hänen unelmansa? Tästä voit lukea seuraavassa blogissa, joka julkaistaan lähiaikoina.

 

Nykyinen tilan emäntä, Sari, on Mooseksen tyttären pojan tytär. Vuorenpään tila itsessään on pysynyt suvun hallussa, vaikka itse rakennukset ovat matkan varrella muuttuneet ja lisääntyneet.

 

Tule tutustumaan Mooseksen tilan arkeen – varaa tilavierailu (linkki)

 

 

Jaa artikkeli

Sari Ketosara
Sari Ketosara
51v pitkän linjan kuntoutusalan yrittäjä, joka hakee elämäänsä rauhaa ja levollisuutta eläinten, luonnon ja luovan toiminnan parista. Kerran eronnut, liitosta kaksi lasta, jotka ovat jo aikuisia ja auttavat yrityksessä omilla taidoillaan aina tarvittaessa. Tilan pehtoorin kanssa avioitui 2012. Nauttii haasteista ja uuden oppimisesta. Oppinut elämänsä ja työuransa varrella lapsen kehityksestä ja oman itsensä kehittymisestä merkityksellisiä asioita.

Lue myös

Tilaa
Ilmoita
0 Kommentit
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit