Alpakoita Haminassa eli miten kaikki alkoi

Sari Ketosara

Alpakoita Haminassa eli miten kaikki alkoi

”Tapahtuipa kerran eräälle toimintaterapeutille outoja. Hän ihastui päätä pahkaan pehmeään, karvaiseen, pitkäkaulaiseen ja lempeäkatseiseen eläimeen keskellä työuransa hektisintä vaihetta. Eläimeen ihastuminen laittoi terapeutin pohtimaan omaa työtään, omia arvojaan ja ajatuksiaan, niin työssä kuin yksityiselämässäkin.”

Kaikki alkoi siitä, kun eräänä syksyisenä päivänä pohdin mieheni kanssa muuttoa maalle isäni suvun kotitilalle Haminaan. Mieheni, tuleva tilan pehtoori, mittaili maita ja peltoja, ja puoliksi vitsillä heitti ilmoille ajatuksen  alpakoiden hankkimisesta. Kuten tyypillistä, tuleva emäntä, kieltäytyy ensin nauraen, mutta ajatus jää kuitenkin mieleen kytemään. Hän päätti tutustua tähän kummalliseen eläimeen, nimeltä alpakka.

Rauhoittava katse ja pehmoinen villa hurmasivat

Tuleva emäntä ja pehtoori, suuntasivat HyvänMielen Alpakkatilalle Pornaisiin alpakkavaellukselle. Ensimmäinen kohtaaminen alpakan kanssa vaelluksen aikana jännitti. Olivathan ne kookkaita eläimiä eikä niistä tiennyt miten ne käyttäytyvät!  Nopeasti sydämemme sulivat alpakoille, varsinkin niiden lempeille ja rauhoittaville katseille ja koko olemukselle. Alpakan villa tuntui taivaallisen pehmoiselta koskettaa. Käynnin jälkeen alpakat vilahtelivat keskusteluissamme hyvin tiiviisti. Ajatus alpakkatilallisen elämästä alkoi kiehtoa meitä molempia. Idea omasta tilasta ja sen tuottamista palveluista lähti kehittymään.

Uusia eläin- ja ihmisystäviä

Lähdin kiertämään alpakkatiloja ympäri Suomea kesällä 2017.  Kohtasin monta kaunista alpakanvasaa lempeine katseineen sekä ystävällisiä alpakankasvattajia. Otimme selvää, mitä alpakkatilan perustaminen ja ylläpito meiltä vaatii. Syksyllä 2017 kohtasin ensimmäisen kerran vasta maailmaan tulleen Fanny-vasan. Fanny jäi vahvasti mieleeni ja kävin sitä usein katsomassa HyvänMielen Alpakkatilalla. Fanny on tällä hetkellä kaunis ja hiukan arka kaksivärinen alpakkaemä, joka esiintyy kuvissa. Jos kaikki menee hyvin, emät Fanny sekä Karla (tummanruskea alpakkaemä viereisessä kuvassa) saavat kesällä 2021 kumpikin ensimmäisen vasan.

Fannyn kohtaamisen jälkeen asiat alkoivat edetä nopeasti ja teimme lopulta kutkuttavan päätöksen ryhtyä alpakkatilallisiksi. Alpakoiden kanssa toteutettavia elämyksiä ja palveluja lähdimme suunnittelemaan vasta päätöksen jälkeen, mutta olin varma, että nämä eksoottiset ja lempeät eläimet herättävät lähiympäristössä kiinnostusta.

Kuvissa esiintyvät alpakkaemät, Fanny ja Karla, tulivat Tarjan ja Karin kautta Hyvänmielen Alpakkatilalta. Tilan ruunat Carlos ja Camillo löytyivät Enkelikartanon tilalta Kirkkonummelta. Kun koko lauma oli kasassa ja rakennustyöt saatu siihen pisteeseen, että eläimet voisivat tulla sisään, saimme lauman kotiin syksyllä 2018.

Alpakasta on moneksi

Siitä alkoi opintiemme alpakan kasvattajina. Matkan aikana tarjoamamme alpakkaelämykset  (linkki) ovat selkiytyneet: tarjoamme alpakkavaelluksia ja vierailuja alpakkatilallemme. Toimivatpa alpakat juhlapäivien lähetteinäkin.

Olemme antaneet aikaa palvelujen syntymiselle. Eläinten omistajina olemme oppineet tietämään, mitä eläintä ja miten voimme käyttää erilaisissa toiminnoissa asiakkaiden kanssa. Luottamus omiin eläimiin on vahvistunut ja uskallus kokeilla erilaisia palveluja käytännössä kasvanut.

Päivän pehmein kohtaaminen ?

Jos haluat piristää arkeasi ja kohdata alpakan lempeän katseen, varaa itsellesi ja läheisillesi hetken hengähdystauko (linkki) tilallamme. Toimintamme tapahtuu suurelta osin tiloiltaan laajassa pihatossa ja ulkona. Korona-aikana turvavälit ja suojatoimet ovat ulkoilukäyntien aikana helpompi ylläpitää. Asiakastilamme valmistuvat kevään 2021 aikana, mutta eläimiä ja tilamme elämää pääsee kurkistamaan ohjatusti ja tilauksesta vaikka heti. Ryhmäkoon vierailujen aikana pidämme pienenä (max. 8 henkilöä), jotta pystymme säilyttämään turvaetäisyydet.

Ehkä sinullekin käy niin, että kohtaamalla jotakin kaunista ja lempeää – alat unelmoida muutosta elämääsi ja saatat pistää yllättäen toimeksi!

 

TERVETULOA tutustumaan Merikeinun Alpakkatilaan !

 

 

 

 

Tarjoamme turvallisia ja voimaannuttavia eläinkohtaamisia ja luontokokemuksia niin aikuisille kuin lapsille. Tällä hetkellä tilallamme asuu vakituisesti kuusi alpakkaa, kahdeksan afrikkalaista kääpiövuohta sekä kaneja, kissoja ja kaksi koiraa.

Alpakkaelämysten lisäksi hyödynnämme tilamme pihapiiriä, lähimetsää laavuineen sekä ympäröivää luontoa palvelujen toteutuksessa.

Merikeinun alpakkatila sijaitsee viiden minuutin ajomatkan päässä Haminan keskustasta. Pääkaupunkiseudulta meille ajaa noin 1,5 tunnissa.

Jaa artikkeli

Picture of Sari Ketosara
Sari Ketosara
55v alpakkatilan emäntä, joka saa elämäänsä levollisuutta eläinten, luonnon ja luovan toiminnan parista. Tilan isännän kanssa emäntä avioitui 2012. Emännän tytär sekä poika ovat paljon tilan palveluissa mukana. Emäntä nauttii haasteista ja uuden oppimisesta sekä hulluttelee heittäytymällä lasten maailmaan leikkisästi, erilaisissa roolihahmoissa.

Lue myös

Tilaa
Ilmoita
0 Kommentit
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit