Badin jälkeläiset

Sari Ketosara

  Afrikkalainen kääpiövuohipukki BADI  –  Merikeinun Alpakkatilan the ”Boss”

Ensitapaaminen 

Kohtasin Badin (=ainutkertainen, afrikkalaisittain), pienen vikkelän kauniin kilipukin, ensimmäisen kerran huhtikuussa 2018. Seurasin Badin kasvua ja kehitystä alusta asti, kun vierailin Hyvänmielen Alpakkatilalla. Tiesin heti ensikohtaamisen jälkeen, että siitä tulee tilamme ensimmäinen afrikkalainen kääpiövuohipukki. Badin ulkoinen kauneus ja kultaisen luonteen ainutlaatuisuus jo pikku kilinä, vei emännän sydämen heti ensikohtaamisella. Tutustumme Badin jälkeläisiin, Merikeinun Alpakkatilalla syntyneisiin kileihin, myöhemmin tekstin edetessä.

Badin luonne

Badi on ihmisten parissa rauhallinen ja huomiota hakeva pukki, johon pystyy luottamaan. Huolimatta valtavista sarvista, se on hyväntahtoinen ja aina valmis ihmisen seuralainen. Sen sijaan omien lajitoverien parissa Badi on joskus melko armoton. Se ottaa helposti lauman johtajan paikan ja yrittää kontrolloida kaikkien ruoka-annoksia. Tästä syystä Badi sai tilalla oman rauhan, erillisen aitauksen, missä sillä on Kassu seurana. Aina loppuvuodesta Badin luona käy tytöt vierailulla. Vierailun jälkeen noin viiden kuukauden päästä syntyy tilalle Badin jälkeläisiä.

Kilien sosiaalistaminen

Kääpiövuohet ja niiden kilit nauttivat ihmisen seurasta ja rapsutuksista heti jo syntyessään, kun ne alusta asti siihen totutetaan. Olemalla kilien kanssa paljon, niiden luonne alkaa näyttäytyä melko koiramaisena. Vuohet seuraavat tilan väkeä ja pysyvät aika helposti omalla reviirillä. Pikku kilien syntymät ajoittuvat aina kevääseen tai kesään. Joka vuosi syntymä on uusi ihme, jota malttamattomasti odotetaan. Kutun, kilin äidin, luonteesta riippuu paljon se, kuinka lähelle omia kilejä se päästää ihmisen. Pikku kilit sosiaalistuvat helposti ja ne touhuavat ihmisten kanssa mielellään, vaatien jopa ajoittain ihmisten seuraa.

Afrikkalainen kääpiövuohi Suomessa

Afrikkalaiset kääpiövuohet ovat Suomessa lisääntyneet, mutta puhdasrotuisina ne ovat vielä harvinaista sukujuurta. Badin sukujuuret tulevat Ruotsin puolelta, joten suoraa sukulaisuutta ei pitäisi Suomessa juurikaan olla. Suomessa puhtaiden afrikkalaisten kääpiövuohien suku on pieni ja Badin jälkeläisten osalta saattaa tulla haasteeksi löytää pukkia, jonka luokse kutut pääsisivät ”päiväkaffelle”, kun astutusaika on kypsä. Toivottavasti tähän saadaan lähivuosina muutos!

Afrikkalaiset vuohet saapuivat Eurooppaan valaanpyynti-, kauppa- ja sota-aluksilla. Eurooppalaisia ​​ei kiinnostanut eläinten tuottava, vaan koristeellinen ominaisuus. Söpöjä vuohia esiintyi Saksan ja Ruotsin eläintarhoissa, ja aristokraatit alkoivat pitää niitä lemmikkinä. Kääpiövuohet mukautuvat nopeasti sekä kuumuuteen että pakkasiin, kosteudelle ne ovat kuitenkin alttiita.

Lisää muista vuohistamme ja eläimistämme löydät täältä: http://www.merikeinu.fi/elaimet/

 

Söpöysvaroitus – Badin jälkeläiset esittäytyvät!

Kaikki Badin jälkeläiset ovat syntyneet Merikeinun Alpakkatilalla. Kaikki kilit ovat myös muuttaneet uusiin hyviin kasvattaja koteihinsa lähelle ja vähän kauemmaskin. Kaikista kileistä on tullut sosiaalisia ja hyväntahtoisia, ihmisen parhaita ystäviä!

 Badin ensimmäiset tilalla syntyneet kilit ovat Laku ja Lumo vuonna 2019. Milli on Lakun ja Lumon emä ja ne siirtyivät Pyhtäälle omaan kotiin.

Seuraavaksi maailmaan tuli Badin ja Millin jälkeläisinä, Doris ja Dumle, vuonna 2020. Doris ja Dumle asuvat myös lähietäisyydellä Kotkan puolella

Salan ja Badin ensimmäiset yhteiset kilit olivat Tinka ja Tilda, vuonna 2021. Tinka ja Tilda asuvat Kouvolan puolella.

Salan ja Badin seuraavat tulijat olivat viime kevään 2022 pojat, Huli ja Vili. Hulin ja Vilin uusi koti löytyy Kylmälästä.

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä syntyi Ihana Taika, vuonna 2022.  Taika on Pilvin ja Badin jälkeläinen ja muutti Hulin ja Vilin kaveriksi Kylmälään tammikuussa.

 

Uusia tulokkaita taas tulossa kevään 2023 aikana

Seuraavat pikkuset tulevat toivottavasti maailmaan ensi keväänä. Tähän mennessä kaikki Badin jälkeläiset ovat syntyneet Merikeinun Alpakkatilalla ja sama suunta jatkuu.  Sade ja Sala kävivät joulukuussa Badin luona ”päiväkaffella”. Toivottavasti kaikki menee hyvin ja saadaan terveitä, kauniita pikku kilejä maailmaan. Pilvin osalta ollaan pohdittu josko hänelle löytyisi uusi kosija, niin voitaisiin edes yksi tai kaksi omaa kasvattia pitää itsellämme. Taikan olisin niin mielelläni pitänyt meillä. Riski sukusiitoksesta kuitenkin vältetään, kun luovutaan Badin omista jälkeläisistä. Toista sukuhaaraa olevan pukin löytämisessä saattaa tulla haasteita. Yrittänyttä ei laiteta! Toivotaan, että saadaan uusista kasvattajista joku, hankkimaan itselleen vuohipukin. Näin saataisiin afrikkalaisten kääpiövuohien sukujuuria hiukan vahvistettua ja lisättyä Suomeen!

 

 

 

Jaa artikkeli

Picture of Sari Ketosara
Sari Ketosara
55v alpakkatilan emäntä, joka saa elämäänsä levollisuutta eläinten, luonnon ja luovan toiminnan parista. Tilan isännän kanssa emäntä avioitui 2012. Emännän tytär sekä poika ovat paljon tilan palveluissa mukana. Emäntä nauttii haasteista ja uuden oppimisesta sekä hulluttelee heittäytymällä lasten maailmaan leikkisästi, erilaisissa roolihahmoissa.

Lue myös

Tilaa
Ilmoita
0 Kommentit
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit