Mikä ihmeen Merikeinu?

Sari Ketosara

Merikeinu on yrityksenä ollut olemassa vuodesta 2008. Vuoteen 2020 saakka Merikeinun päätoimiala oli kuntoutustoiminta eli lasten ja nuorten toimintaterapia. Vuonna 2019 mukaan tuli pikku hiljaa eläinavusteinen toiminta kuntoutustoiminnan rinnalle. Tällä hetkellä Merikeinu toimii kokonaan hyvinvointi- , virkistys- ja harrastustoimintojen parissa. Lasten ja nuorten toimintaterapian toteutan Coronarian  nimissä.

 

Pojat ongella – yli sukupolvien mieleistä puuhaa.

Lapsuuteni tärkeä elementti – meri 

Vuonna 2006 sain Suulisniemen kotini yhteydessä olevan ulkorakennuksen remontoitua työkäyttööni perheeni ja sukulaisteni avulla. Siihen aikaan olin eronnut ja asuin yksin lasteni kanssa. Vanhempieni ja lähipiirini tuki ja apu oli tässä projektissa korvaamaton ja olen saamastani avusta kiitollinen. Meren rantaan ulkorakennuksesta oli alle 100m,  veneranta ja laiturit näkyivät rakennuksen ikkunoista. Meri on aina lapsuudesta asti ollut lähellä ja läsnä ja tullut sitä kautta itselleni tärkeäksi. Lapsuuden muistoihin liittyi vahvasti veneretket lähisaaristoon, erityisesti Kotkan lähistöllä oleviin saaristoihin. Saaristoissa oli mahtavia kallioseinämiä ja kalliorantoja, missä lapsena leikittiin, pelattiin ja kalastettiin yhdessä veljeni ja tuttaviemme lasten ja vanhempien ystävien kanssa. Uiminen kesäkuumalla rannassa oli mitä ihaninta puuhaa ja makkaran paisto iltasella nuotiolla lämmitti mieltä ja kehoa.

Pikku Sari saaressa noin 10v, makkara maistuu – vieläkin!

Merikeinu – mistä nimi on saanut alkunsa

On vuosi 2007. Istun Suulisniemen kodissani keittiön pöydän äärellä ja katselen näkymää merelle. Pöydän äärellä istuu lisäkseni musiikki- ja puheterapeutti ystäväni ja pohdimme yhdessä kahvia ja teetä nautiskellen lasten toimintaterapiayritykseni nimeä. Olin ollut toimintaterapeuttina vuodesta 2003 ja nyt oli tullut aika vaihtaa yritysmuotoa ja antaa yritykselle oma nimi. Ehdotuksia tulee keskustelun lomassa monenlaisia, mutta Merikeinu tai Keinumeri, pyörivät enemmän puheissa ja mielessäni.

 

Lasten toimintaterapia

Olen ollut lasten toimintaterapeutti vuodesta 2002 ja toiminut siitä asti erilaisten lasten ja keinujen parissa. Lasten toimintaterapeutti vahvistaa lasten kehitystä ja oppimista lapsen oman kehon ja aistien kautta. Keho ja itsensä kautta koetut tuntemukset, tunteet ja ympäristö vahvistavat lapsen itsetuntemusta, itsetuntoa sekä omien tunteiden tunnistamista ja nimeämistä. Kun oma keho alkaa tuntua tutulta ja omalta, kehittyy oman toiminnan säätelykyky kotona ja koulussa. Keinuilla ja aikuisen ohjauksella on iso rooli lapsen ja terapeutin työskentelyssä.

 

Keinujen rooli terapiassa ja yrityksessä

Keinujen avulla harjoitellaan lapsen oman kehon hahmottamista ja käyttöä, tasapainojärjestelmää sekä liikekokemusten ja erilaisten tuntemusten sietämistä. Keinuja on erilaisia ja niillä jokaisella on oma tehtävänsä. Merikeinu on pitkän historiansa aikana myös valmistanut keinuja käyttöön. Keinut tehtiin alussa omaan käyttöön, mutta viime vuosinaniitä on myyty myös ulospäin toimintaterapia-alan yrityksille. Tilauksesta tilan isäntä, tekee edelleenkeinuja ja muuta terapiakäyttöön tarkoitettuja liikuntavälineitä, minkä materiaalina käytetään puuta. Emäntä hoitaa tarvittavan ompelupuolen ja köysien pleissaukset (vanha merimiestaito!) tai ulkoistaa ompelun yhteistyökumppaneille.

Tasokeinu, missä vahvistetaan vatsallaan olemista ja niskan kannattelua.

 

Haave, joka kaatui ja hyvä niin

Siihen aikaan, kun yrityksen nimeä pohdittiin keittiön pöydän äärellä, haaveenani oli, että jossakin vaiheessa Merikeinussa olisi töissä useamman alan terapeutteja. Siksi nimi olikin alussa Terapiatalo Merikeinu. Terapiatalo toimi joitakin vuosia useamman terapeutin voimin, mutta matkalla tulevien esteiden ja haasteiden kautta useamman työntekijän yritysmuoto jäi lyhyeksi ajanjaksoksi. Isomman yrityksen pyörittäminen ja työntekijöiden pitäminen ei ollut helpoimpia työtehtäviä ja ei soveltunut omalle persoonalle (…näin jälkikäteen analysoituna). Matkan varrella erilaisten yritysmuutoksien kautta, terapiatalo nimike jää pois, mutta Merikeinu nimenä kuitenkin säilyy.

 

Uusi haave, joka rakentuu ja kehittyy koko ajan lisää 

Alpakoiden tullessa mukaan eläinavusteisen toimintaan sekä hyvinvointi- ja virkistystoimintaan, pohdin pitkään, jätänkö nimen Merikeinu pois. Olisiko parempi aloittaa kokonaan uuden nimen kanssa. Tila sijaitsee maalla peltojen keskellä ja siellä ei juuri merta ole lähellä. Keinut ovat jääneet virkistys- ja hyvinvointipalveluihin mukaan, mutta uudella toimintatavalla (riippukeinussa tapahtuvat äänimaljarentoutukset). Merikeinu on nimenä vuosien varrella tullut omissa yhteistyöpiireissä tutuksi ja saanut siellä oman jalansijansa. Tästä syystä päätin pitää vanhan nimen ja luoda siihen vähitellen uusia mielikuvia uusien palvelujen kautta!

Fanny ja Febe, vasa yrittää piiloutua emän vatsan alle.

 

Merikeinun Alpakat – mielikuva ja yrityksen arvot

Alpakkatila sijaitsee peltojen keskellä ja pienen metsäalueen lähellä. Konkreettisesti merta ei ole lähimaillakaan, mutta tuuli keinuttaa riippukeinuja rentoutuksen aikana, vilja liikkuu pelloilla aaltomaisesti tuulen mukana. Aaltomainen liike tuo rauhoittavan vaikutuksen yhtä lailla pelloilla kuin vedessä. Merikeinu luo sanana mielestäni positiivisen mielikuvan  –  meren tuudittava syli, joka keinuttaa ja rauhoittaa matkalaisen mieltä.

Alpakat ovat eläimiä, joiden kohtaamisella on myös rauhoittava vaikutus ja kiire pysähtyy hetkeen. Alpakat tuovat monelle iloa ja hyvää mieltä arkeen. Merikeinun Alpakat tuo meidät lähelle luontoa, osaksi liikettä, kohtaamista ja merkityksellisyyttä. Nimen antama mielikuva tukee yrityksen ydinviestiä.

Vai mitä mieltä sinä olet ? Millaisia mielikuvia nimi Merikeinu tai Merikeinun Alpakat sinulle tuo ?

 

 

 

 

Jaa artikkeli

Picture of Sari Ketosara
Sari Ketosara
55v alpakkatilan emäntä, joka saa elämäänsä levollisuutta eläinten, luonnon ja luovan toiminnan parista. Tilan isännän kanssa emäntä avioitui 2012. Emännän tytär sekä poika ovat paljon tilan palveluissa mukana. Emäntä nauttii haasteista ja uuden oppimisesta sekä hulluttelee heittäytymällä lasten maailmaan leikkisästi, erilaisissa roolihahmoissa.

Lue myös

Tilaa
Ilmoita
0 Kommentit
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit